franzjager.no
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

Rask og fri frakt | Tel. 64808900

Hvor starter brannen oftest?

I Norge er vi stort sett godt forsikret, forsikringsselskapene er profesjonelle og til å stole på. Trenger vi da å lukke vinduet, låse døra eller investere i systemer og løsninger som forhindrer innbrudd og brann? Har du vært utsatt for innbrudd eller brann så vet du godt alle ubeleiligheter det medfører, og for de fleste av oss så er svare på spørsmålet over enkelt.

Årlig har brannvesenet i gjennomsnitt over 13000 utrykninger etter melding om brann i Norge. Brannvesenets vurdering av hvor brannen startet viser at mat eller gjenstand på/ i komfyr er værstingen, med elektrisk utstyr på andreplass. Det brenner oftest pr innbygger i Kristiansand, med Oslo på andreplass og Trondheim på tredjeplass.

Det finnes i dag flere gode løsninger for brannvarsling. Du kan velge billige og enkle varslere, avtale med et alarmselskap eller dyrere varslere som er smarte, med direkte varsling til mobilen. Sistnevnte system finnes det nå flere store aktører som tilbyr og er absolutt å anbefale. Men, hva skjer dersom alarmen går og brannen er et faktum? I Franz Jäger selger vi flere brannsafer enn noen gang. En brannsafe er et billig tiltak for å beskytte verdifulle saker eller ting som rett og slett er uerstattelige. Alle brannsafer med sertifisert og godkjent beskyttelse mot brann skal inneha et sertifikat.

En av de kraftigste testene for godkjente brannskap/ brannsafe er NT Fire 017. Dette er en internasjonalt anerkjent test der brannsafen utsettes for en brann på 1000 grader. En brannsafe som er merket med dette sertifikatet (NT Fire 017) skal i tillegg informere om hvor lenge safen motstår (30/60/90/120 minutter) 1000 grader uten at temperaturen overstiger 150 grader (50 grader ved data godkjenning) inne i skapet. 

Når vi vet hvor lenge brannsafen vi har kjøpt motstår brann er det interessant å se hva DSB sier om respons og innsatstider ved brann i Norge.

DSB sitt punkt § 4-8 i Veiledning til forskrift om organisering og dimensjonering av brannvesen sier følgende:

  • Til tettbebyggelse med særlig fare for rask og omfattende brannspredning, sykehus/ sykehjem m.v., strøk med konsentrert og omfattende næringsdrift o.l., skal innsatstiden ikke overstige 10 minutter
  • Innsatstid i tettsteder for øvrig skal ikke overstige 20 minutter.
  • Innsats utenfor tettsteder fordeles mellom styrkene i regionen, slik at fullstendig dekning sikres. Innsatstiden i slike tilfeller bør ikke overstige 30 minutter.

 

Innsatstid defineres i samme dokument punkt § 1-5 som tiden fra innsatsstyrken er alarmert til den er i innsats på brann- /skadested.

Gjennomsnittstid Brannvesenet bruker på håndtering av en brann i bygning er fra 2016 til dagens dato 34,36 minutter.

 

Vi har uten tvil et godt Brannvesen i Norge. Sammen med et godt Brannvesen så er det små investeringer som skal til for at resultatet av en brann blir mindre ødeleggende. Noen ting er uerstattelige mens med andre ting er det mye arbeid og stress forbundet med at blir borte. Det er lurt å investere i et godt varslingssystem og en brannsikker safe som beskytter det som er viktig for deg.

Referanser:

https://www.safedirekte.no/categories/brannsafe   

https://www.dsb.no/lover/brannvern-brannvesen-nodnett/veiledning-til-forskrift/veiledning-til-forskrift-om-organisering-og-dimensjonering-av-brannvesen/#organisering-av-beredskap-og-innsats

https://www.brannstatistikk.no/brus-ui/

Tilbake

Trykk Enter for å søke eller Esc for å lukke